Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής και τ. Υπουργός, κ. Νίκος Σηφουνάκης σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για διοικητική δυσλειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, μετά την αναδιάρθρωση των μελών του Δ.Σ. την οποία προεκλογικά επέφερε ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όταν κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994 , εισηγηθήκαμε και η Βουλή ψήφισε την ίδρυση του Μουσείου με τον Νόμο (2260/1994), ελήφθη  η πρόνοια τα τέσσερα από τα επτά μέλη του Δ.Σ. να ορίζονται από φορείς (όπως είναι και το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)  ακριβώς για να μην αυθαιρετεί ο κάθε Υπουργός, χρήζοντας τον  «κηπουρό του» μέλος ενός εξειδικευμένου επιστημονικού ιδρύματος.
Δυστυχώς φαίνεται πως η περί ιδιοκτησίας του Κράτους αντίληψη της Δεξιάς, εξακολουθεί να διέπει τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Καραμανλή, λίγο πολύ όπως τον παλιό καιρό επί ΕΡΕ!
Στις 25.05.07 με επιστολή μου στον κ. Βουλγαράκη - τότε Υπουργό Πολιτισμού - μεταξύ άλλων ζήτησα την προσοχή του αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα  τοπικού Τύπου στις 14.4.07, προαναγγελλόταν η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Μουσείου καθ υπόδειξη τοπικού πολιτικού γραφείου! Επεσήμανα και προειδοποιούσα ότι εκτός από  επικίνδυνο είναι και άκομψο, ένας Υπουργός να εκδίδει αποφάσεις καθ υπόδειξη. Ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και νυν Εμπορικής Ναυτιλίας τελικά όχι μόνο υπάκουσε στις υποδείξεις, αλλά ενήργησε με μη σύννομο τρόπο στον διορισμό του Δ.Σ. του Μουσείου.
Παρά τις κατά καιρούς αναφορές μου για το ίδιο θέμα τις οποίες έκανα ως Ευρωβουλευτής, ουδέποτε αξιώθηκα της απάντησης του κ. Υπουργού.
Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Μ. Δερμιτζάκης, ασφαλώς και έχει δίκιο όταν καταγγέλλει ως παράνομη την σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Μουσείου.
Δυστυχώς απομακρύνθηκαν από το Δ.Σ. του Μουσείου υπεύθυνοι επιστήμονες που επί χρόνια πολλά εργάσθηκαν για να φθάσει το Μουσείο στο σημερινό επίπεδο της παγκόσμιας αναγνώρισής του. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν πολιτικοί φίλοι της αλληθωρίζουσας - υποτίθεται - προς τον μεσαίο χώρο δεξιάς».